2025-04-23

Kepenys atlieka svarbias funkcijas organizme, įskaitant detoksikaciją, medžiagų apykaitą ir maisto medžiagų saugojimą. Norint palaikyti jų sveikatą, būtina subalansuota mityba ir tinkami mitybos įpročiai. Žemiau pateikiami patarimai ir rekomendacijos, padedančios išlaikyti kepenų veiklą.

Patarimai sveikatai:

  • Reguliari mityba: Valgyti reguliariai, siekiant palaikyti pastovų energijos lygį.
  • Porcijų mažinimas: Sumažinti maisto porcijas, ypač tiems, kurie turi antsvorio. Ideali porcija turėtų būti maždaug vienos saujos dydžio.
  • Maisto gaminimas: Rekomenduojama gaminti maistą garuose, virti ar troškinti, o ne kepti aliejuje.
  • Augalinis maistas: Dažniau rinktis šviežius ir neapdorotus maisto produktus, vartoti daugiau daržovių ir grūdų, turinčių ląstelienos.

Sveikas maistas:

  • Žuvis: Rekomenduojama vartoti žuvį 2-3 kartus per savaitę. Riebi žuvis, tokia kaip lašiša ar skumbrė, yra geras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
  • Vandens vartojimas: Gerti pakankamai vandens, tai padeda palaikyti kūno hidrataciją.
  • Kepenis saugantys augalai: Į mitybą derinama ciberžolė, silimarinas ir piperinas, kurie saugo kepenis.

Baltymai ir jų svarba:

Baltymai yra esminiai kepenų ląstelių regeneracijai. Jų trūkumas gali sukelti kepenų uždegimą, o perteklius gali pakenkti inkstams. Tinkamas baltymų kiekis mityboje yra labai svarbus.

Gyvūniniai baltymų šaltiniai:

  • Žuvis
  • Jūros produktai
  • Vištiena
  • Kiaušiniai
  • Pieno produktai

Augaliniai baltymų šaltiniai:

  • Grūdai (kviečiai, rugiai, ryžiai)
  • Sėklos ir riešutai
  • Ankštinės daržovės (pupos, avinžirniai, žirneliai)

Riebalų balansas:

Riebalai taip pat yra svarbūs, tačiau reikia stebėti, kiek jų suvartojama.

  • Sočiosios riebalų rūgštys: Rekomenduojama, kad jų dalis neviršytų 10% dienos kalorijų. Šaltiniai: gyvūniniai riebalai, kiaušiniai.
  • Polinesočiosios riebalų rūgštys (EPA, DHA): Turtingos jūros žuvyse, avokaduose, riešutuose.

Skaičiai apie riebalus:

Riebalų tipasRekomenduojama paros dalis
Sočiosios riebalų rūgštys10%
Linolo riebalų rūgštis5-8%
Polinesočios riebalų rūgštys6-10%
TransriebalaiVengti

Alkoholio vartojimas:

Alkoholio vartojimas gali lemti kepenų ligas, įskaitant hepatitą ir cirozę. Svarbu riboti ar visiškai atsisakyti alkoholio. Tai padeda išvengti kepenų uždegimo ir kitų rimtų problemų.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti:

  • Perdirbtas maistas
  • Maistas su pridėtu cukrumi
  • Stipriai gazuoti gėrimai

Sveika mityba sergant lėtinėmis ligomis:

Sergant lėtinėmis kepenų ligomis, dietos formulavimas turėtų vykti konsultuojantis su gydytoju.

Simptomai:

Serga kepenų ligomis gali pasireikšti šie simptomai: nuovargis, svorio sumažėjimas, gelta. Pastebėjus bet kuriuos požymius, būtina vizituoti gydytoją.

Sveika mityba ir gyvenimo būdas yra esminiai norint palaikyti gerą kepenų veiklą ir užkirsti kelią ligoms. Daugiau informacijos galite rasti čia: www.visisveiki.lt.